Expert van 500 kg tot meer dan 500 ton

Maatwerk voor alle aanhangers

Bestel direct uit eigen fabriek

Gecertificeerde aanhangers

Alles over landbouwwagens

19 februari 2020

hooi vervoeren aanhanger

De wereld van landbouwwagens is aan het veranderen. Het vermogen van een landbouwwagen wordt steeds hoger en de aanhangers worden alsmaar krachtiger. Een belangrijk onderdeel hiervan is de telkens scherper wordende wet- en regelgeving. Wij bij IndustriëleAanhangers.nl helpen u graag op weg met de juiste landbouwwagen. Een landbouwwagen kan een oplegger of een aanhanger zijn. Het grote verschil zit in de maximale massa die het koppelpunt kan dragen. Bij een oplegger is de maximale massa op koppelpunt hoger dan 1000 kg en bij een aanhanger is de maximale massa op het koppelpunt lager dan 1000 kg.

Afmetingen met een maximale koppeldruk < 1000kg

 • Lengte:                               12m (gemeten van midden koppelpen tot achterkant aanhanger.
 • Lengte sleep:                     16,5m (met getrokken landbouwmachine)

Afmetingen met een maximale koppeldruk > 1000kg

 • Lengte:                               12m (gemeten van midden koppelpen tot achterkant aanhanger.
 • Lengte sleep:                     18,75m (met getrokken landbouwmachine) 

Wanneer bovenstaande afmetingen worden overschreden, wordt er gesproken over een uitzonderlijk voertuig. Hiervoor is een vergunning nodig. Een belangrijke eis van een uitzonderlijke landbouwwagen is dat de lading één geheel moet zijn en niet een deelbare lading. Hiermee wordt bedoeld dat er als oplegger één landbouwwagen mag worden vervoerd en als aanhanger moet het materiaal een niet-deelbare lading zijn. Wanneer er een deelbare lading wordt vervoerd, denk hierbij aan maïs of graan, dan gaan deze regels niet op. Hier is een vergunning voor uitzonderlijk vervoer niet voor bestemd. Op de bovenstaande wet- en regelgeving is een volgende uitzondering van toepassing. De sleep van een betreffende landbouwwagen mag 25 meter lang zijn wanneer er binnen een straal van 25 km van de hoeve wordt gereden met een maximum snelheid van 25 km/u. Voor landbouwwagens met uitzonderlijke afmetingen zijn de volgende specificaties van belang. 

Afmetingen van uitzonderlijke landbouwwagen maximale koppeldruk <1000kg

 • Breedte voertuig:                   3m – 4,25m
 • Lengte voeruig:                  16,50m – 27m
 • Lengte sleep:                     16,5m – 27m (met getrokken landbouwmachine)

Afmetingen van uitzonderlijke landbouwwagen maximale koppeldruk >1000kg

 • Breedte voertuig:                   3m – 4,25m
 • Lengte voeruig:                  16,50m – 27m
 • Lengte sleep:                     18,75m – 27m (met getrokken landbouwmachine) 

Zelfrijdende landbouwaanhangers

Naast normale landbouwwagens, zijn er ook zelfrijdende landbouwwagens. Ook voor dit type landbouwwagens is er betreffende wet- en regelgeving van toepassing. Wanneer een zelfrijdende landbouwwagen de onderstaande afmetingen overschrijdt, wordt er gesproken van een uitzonderlijke zelfrijdende landbouwwagen. 

Afmetingen van zelfrijdende landbouwaanhangers

De afmetingen voor een zelfrijdende landbouwwagen zonder uitzonderingen, zijn als volgt:

 • Breedte:     3m – 4,25m
 • Lengte:       12m – 19m

De sleep van een zelfrijdende landbouwwagen bestaat, met betrekking tot bovenstaande gegevens, uit meerdere aanhangwagens. Hierbij is een lengte van 25m van de sleep niet toegestaan.

Benieuwd naar de verdere mogelijkheden?

Ons vak is het samenstellen en maken van industriële aanhangers in alle soorten en maten. Van 0,5 ton tot 500 ton laadvermogen, wij maken het voor u in onze fabriek. Wij werken niet met dealers en u krijgt dan ook direct een scherp tarief voor uw industriële aanhanger op maat. Heeft u vragen of wilt u direct contact? Wij staan voor u klaar, via de chat, telefoon of e-mail. Wij helpen u graag.


Terug naar actueel
Chat openen
1
Hulp nodig?
Persoonlijk advies nodig?

Stuur een appje en wij nemen direct contact met u op.

Team Industriële Aanhangers